В НУ „Патриарх Евтимий“ – Плевен се проведе урок „Работилничка за надежда“

Казват, че най-добрия урок по човечност могат да ни дадат децата. И наистина, понякога има много какво да научим от тях.

На 16 февруари водени от идеята, че доброто е „заразно“, учениците от 3 „В“ клас с класен ръководител Деница Тишкова и с помощта на техните родители, са провели урок под надслов „Работилничка за надежда“.

Идеята за урока е дошла спонтанно, породена от опустошителното земетресение в Турция и желанието на целия клас да подари надежда на деца в беда. Да ги накара да се усмихнат, да им вдъхне кураж, защото доброто живее във всеки от нас, без значение каква религия изповядва, какъв е неговия етнос и какъв цвят на кожата има.

Урокът е започнал с въпроси към учениците:

-Какво е за тях доброто?

-Как биха помогнали на дете в беда?

-Какво послание биха му изпратили?

Посланията им са били изписани върху бели тениски, а под тях учениците са нарисували прекрасни цветни рисунки. Изборът на белия цвят не е бил случаен. Той е символ на надеждата. А какъв по-голям символ от това дете да подари послание и своя рисунка на друго дете?

В урока са се включили и представители на Младежката организация на БЧК, които са обяснили на учениците в какво се изразява дейността на организация и са им дали ценни съвети как да реагират при природни бедствия.

За огромна изненада на всички в открия урок са се включили и ученици от 10 клас на Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици /ПГПЧЕ/ -Плевен, които са били разбрали за инициативата и с охота са се включили в нея.

Учениците са били впечатлени и безкрайно щастливи от помощта на всички, които са участвали инициативата им. Рисували и творили с огромно желание и усмивки. Изработените от тях тениски са били тяхното послание с надежда, което щеше да отлети тям където е най-нужно в момента, защото надеждата трябва да е жива!

Добрият пример на малките ученици трябва да бъде споделен и да му се даде гласност, да привлече още и още съмишленици, защото всяка добра кауза вдъхновява!

„Ако смяташ, че идеята е добра и каузата си струва, можеш да последваш нашия пример. Ние вярваме, че няма по-ценно от детската усмивка, подарена от дете на дете в беда!“, добавят организаторите.